1 I Ikke kategoriseret

Noget med rødt

sangbogTa’r du mod udfordringen: Find seks ting i dit hjem som er røde. Vis et billede og fortæl en historie.

Sådan lød den direkte udfordring onsdag aften på Helles Hyggeblog. Min første tanke var: “Hilfe, har jeg noget rødt i huset? Kigger mig søgende rundt – Jo, dér.

Dansk Skolesangbog 4. udgave 1986 – Hovsa! Den har jeg da vist aldrig fået afleveret. Lånte den for mange år siden på skolens depot. Men iøvrigt en fremragende sangbog som tilmed er udstyret med noder og becifringer og udgivet af Dansk Friskoleforening.

Tænker tilbage til 7. klasse 1957 på Faaborg Mellem og Realskole. Vi var to klasser som havde sang sammen. Sad meget tæt. Hormoner og overgangsstemmer vibrerede i luften suppleret af generte fnis. Sanglæreren hed Hansen – kaldet Stampe fordi han havde en meget karakteristisk vuggende gang. Hans ene ben var kortere end det andet, men alligevel var han nu meget flink.  En dag dristede jeg mig til, med formskrift, at skrive i en sangbog: “Gid denne bog på Blogsbjerg lå med min sanglærer ovenpå”.

Nogen tid efter i en anden sangtime, rejser én af pigerne sig pludselig op og med sensationslysten mine stolprede hun op til sanglæreren og viste ham et blad i hendes sangbog. Læreren stirrede olmt på bladet hen over sine halve læsebriller. Så rejste han sig stille, humpede ned mellem rækkerne og standsede ud for min plads. Afleverede to syngende lussinger med kirurgisk præcission og sagde fnysende: “Du er den eneste på skolen som kan skrive sådan!”. Så rokkede han synligt forurettet tilbage i en taktfast trefjerdedelstakt og placerede sig ved sit podie ved tavlen.

Det ødelagde nu ikke min glæde ved de gamle danske sange. Han var nu god nok alligevel ham sanglærer Hansen.  På første side i “min” røde sangbog har en elev skrevet med blyant: “Jeg er død”. Det var måske sådan jeg selv havde det dengang.

rødfrø

Samme dag som Ellis og jeg har bryllupsdag har Gittes dreng, Janek, Fødselsdag. I år fyldte han 16. Er blevet motoriseret og begyndt på Gymnasiet. Da han sagde tak for opmærksomheden ved hans fødselsdag, sendte han et takkekort som er formet som en frø. 

En rød frø – kraftfuld, sprælsk og fuld af frydefuld forventning.

 

Sådan som udviklingen har villet det, er megen teknologisk isenkram med tiden blevet mindre og mindre.

Da jeg for mange år siden købte min første mobiltelefon . En Nokia 2110, var det en lille handy væver sag med antenne som kunne forlænges ved at trække i den.

Med et cover i mahogny-look var min Nokia 2110 noget af det sejeste. Med årene voksede og voksede min efterhånden gamle Nokia nokia2110mere og mere. Den nærmede sig på et tidspunkt murstensstørrelse.

Mange bemærkninger faldt undervejs om den telefon. Så arvede jeg min “nye”  lille smarte Nokia 3110 – Nu er det dén, som er håbløs forældet og på vej til murstensstørrelse.

Jeg synes nu den er sej – ligner lidt en Porche. Vil gerne vente en tid endnu inden jeg anskaffer en knækbrødstelefon.

 laksegl

Hvis jeg ikke husker helt forkert, så har jeg kun én eneste gang i mit liv modtaget et lakforseglet brev. Det var dengang jeg modtog en pengepræmie fra Carnegie Fonden for heltemodig optræden efter at have reddet en dreng fra at drukne.

Blandt min fars efterladenskaber har jeg  lakstangen og lakstemplet som ses tilvenstre.  Motivet på stemplet er øverst nogle palmegrene. Navnet P. Hansen og nederst en musket som krydses med en kårde.

P. Hansen var min farfars bror – Peter Laurits Hansen – Den Gamle Jæger blev han kaldt. Han var ungkarl, passioneret jæger, meget modebevidst, cigarrygende og var en slank flot udseende mand med cykelstyrskæg og hat.  Måske var han også lidt af en charlatan som ikke kunne besinde sig til at give slip på det frie liv. Ihvertfald forblev han ungkarl og blev boende hjemme på fødegården alle hans dage.

Jeg værner meget om lakstang og stempel og har kun afprøvet det  to gange – inclusive denne gang.   En sjælden gang bliver det taget frem, kigget på og så igen gemt væk i min bedstemors gamle syskrin.

For godt tre et halvt år siden kom så yngsteprinsessen til og siden har bedsteforældre og hus stået på henholdsvis pinde og den anden ende.

Rasmus Klump har sin faste plads på opslagstavlen. Det var lidt tilfældigt, at det blev sådan. Når Laura er på besøg, skal hun lige hen og trække i snoren for at se om der er bevægelser i ham. Så går hun straks videre.

rasmusklumpgyngestolDen lille stol fik hun næsten før hun var i stand til at sidde oprejst alene. Nu bruger hun den når hun kigger i billedbøger, ser børnetime eller snyder sig til at tegne ved sofabordet. Det hænder at hun også sidder i stolen med en dukke på skødet.

Den lille frøken har iøvrigt sit helt eget legeværelse stående klar til fri afbenyttelse, når hun kommer på besøg.

Andre tekster

  • Helle
    29. oktober 2009 at 15:45

    Jamen, det var jo mange fine røde ting, du fik fundet frem der. Især laksstangen er da en ret speciel ting.
    Og så lå der da lidt af et kompliment bag sanglærerens lussing 🙂
    Skægt iøvrigt, hvordan alting har en historie, når man tænker over det.