1 In Fra tiden i Faaborg

Klinten

Da Købmand Lars Larsen byggede sin højtbeliggende villa – “Solhjem” –  på klinten ud mod Faaborg Fjord, havde han nok ikke strejfet tanken, at hans “ungkarlehybel” med egen badestrand og en fire-fem tønder land stor park, ville få det udseende, som det vi ser på billedet her.

Lars Larsen døde ung. Hans bror Carl, som var forstmand, overtog stedet og beplantede parken med mange sjældne træer og buske. Carl omdøbte stedet til “Carolinelund” og byggede tårnet for at huse en stor sommerfuglesamling.

1930 købte Faaborg By Carl Larsens bygninger og park og foretog nogle omfattende ombygninger med henblik på at drive soklintenstrandmmerrestauration. Der blev også anlagt en stor bro, så skibe af en vis størrelse kunne lægge til ved broen med sommergæster.

Stedet blev indviet den 15 april 1931 og kom til at hedde “Klinten”. 1939 indviede man så en ny tilbygning til restauranten.

Det hele gik ikke helt efter planerne og blev aldrig den forventede succes som bystyret havde håbet.

badestrand.jpgFrem til 1949 var stranden og strandbredden et stykke gudsbenådet uberørt natur.  Dog var den sikret ved en høj stensætning for at modvirke, at havet skulle æde sig uhensigtsmæssigt langt ind i skrænten.

Utallige gange har jeg gået langs denne strand sammen med mine søskende, med min far eller sammen med legekammerater.

Utallige er de efterårs – vinter -og forårsstorme som i tiden løb har pisket ind over strandbredden og på en drenget lidt fanden-i-voldsk måde blevet budt velkommen.

Når gangbrædderne på broen blev fjernet om efteråret, var den nøgne bro et yndet fiskested, hvor vi piger og drenge i alle aldre samledes for at fange krabber, ulke, smørbamser, tangsnarer eller andet som ville bide på en krog. Sjældent faldt nogen i vandet.

1949 påbegyndte byen en opfyldning af stranden med henblik på at lave en badestrand og et badehus til omklædning. Den badestrand havde vi megen glæde af og utallige var også de timer vi tilbragte her.

Det var iøvrigt her,  jeg  en dag i begyndelsen af maj måned 1955,  havde mit livs oplevelse, da jeg var så heldig at kunne redde min lillebrors legekammerat fra at drukne.

Sidenhen er yderligere uberørt strand og strandbred ved denne kyst blevet fyldt op til moderne sandstrand med bademuligheder.

You Might Also Like

  • Pollyanna
    28. oktober 2009 at 21:29

    Sikke nogle spændende slægtshistorier – dem vil jeg glæde mig til at fordybe mig i.