2 In Sådan set/ Slægt

Møllerens læreplads

I skrivende stund er det 120 år siden min farfar, Niels Andreas Hansen kom i lære som møller på Trente Mølle ved Haastrup, på Sydfyn. Efter udstået læretid, var han en periode på Helenemøllen i Aastrup.

Tre måneder før han fyldte 22 år i 1894, forpagtede han så grevens mølle i Horne.  To år og fem måneder efter indgåelsen af forpagtningsaftalen, gifter han sig den 29. november 1897 i Horne Kirke med Karen Cecilie Wikkelsø.

Deres to første børn, Kirsten Gunild (1899) og Max (1900) blev født mens Niels Andreas og Karen Cecilie var forpagtere på Grevens mølle.

1902 – 1903 bygger Niels Andreas og Karen Cecilie egen mølle i Horne by og møllen kaldes Horne Øster Mølle.

Efterfølgende får Niels Andreas og Karen Cecilie yderligere tre børn mere, Asger (1903) Alfred (1909) og Ernst (1913), som alle fødes på Østermøllen.

Niels Andreas Hansen døde af blodforgiftning i maj måned 1914. Han blev blot 42 år gammel. Karen Cecilie drev i nogle år møllen videre med hjælp udefra. Da mølleriet generelt kom ind i dårlige tider, solgte Karen Cecilie møllen  i slutningen af 1920. Hun forblev i sin enkestand og døde af en blodprop i december måned 1933. Hun blev 57 år gammel.

Horne Øster Mølle nedbrændte under en efterårsstorm i 1959.

… – Igen må en vindmølle standse, af brand i en storm, bli’r et punktum nu sat. Ej mere vi hører den vindmølle knirke, ej mere synger vinden i vinger og hat – …

10 år senere fik min far en kunstmaler til at forevige sin fars læreplads, Trente Mølle ved Håstrup. Maleriet fik jeg efter min far og det hænger nu på væggen i mit arbejdsværelse. Et maleri af Horne Østermølle hænger hos en anden af  Niels Andreas og Karen Cecilies børnebørn.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Johanne Holm Madsen
  10. december 2012 at 11:16

  Hej!

  Vi er 8 piger fra Faaborgegnens Efterskole, som har et projekt om det overnaturlige. Vi skal derfor undersøge skolens historie og har på den måde fundet frem til denne side. Vi vil rigtig gerne gå så langt tilbage i historien som muligt! Ved du evt. noget mere? Eller ved, hvor vi kan finde ud af mere?

  Mvh. Johanne, Sofie og de andre piger

  • Reply
   Ib
   10. december 2012 at 12:47

   Hej Johanne og co.
   Et projektarbejde om “Det overnaturlige” har mange underemner. Hvilket underemne jeres projekt skal handle om ved I så bedst selv. Hvorfor I skriver, at I skal undersøge skolens historie i den forbindelse, forstår jeg ikke helt. Men Horne Gammel Møllegård har givetvis, ligesom så mange andre gårde i historisk tid, haft beboere som mere eller mindre havde et forhold til det overnaturlige og ikke mindst overtroen.
   I er sikkert gode til at Google så jeg kan foreslå at I Googler på udtrykkene: folkesagn og overtro; vejrvarsler; overtro ved bryllup; overtro ved dåb; overtro ved ledelse; overtro ved sygdom; overtro ved introduksion; Overtro ved invaliditet; overtro ved høst; prøv at Google på kloge koner og kloge mænd og hvad I ellers kan finde på.
   Det overnaturlige og overtroen fyldte, som I sikkert har en fornemmelse af, en stor del i folks bevidsthed, deres usikkerheds- og tryghedsfølelse i tidligere tider – og vel sagtens også nu om dage.
   Der findes sikkert en del slægtsforskere i Horne Sogn som ved noget om det. Måske lokalhistorisk samling vil være jer behjælpelig.
   God vind med jeres projekt og god arbejdslyst.
   Mvh. ibmh.dk

  Leave a Reply