0 In En tid som slagter/ Fra tiden i Strib

På spid over bål

… Min lillebror kunne svejse.

Både autogen og elektrodesvejsning mestrede han med sikker hånd. Det lærte han på “Trope Radiator”, der havde til huse i en baggård i Vestergade i Faaborg. Her var han beskæftiget som arbejdsdreng, fik lært at svejse og udførte så svejsninger ved nyfremstilling af radiatorer.

 Sidenhen valgte han anden beskæftigelse og uddannelse, men glemte ikke at håndtere svejseværktøjet.

 Det var derfor naturligt nok, at det var ham der svejsede spid og andet tilbehør til brug ved stegning af den første pattegris jeg spidstegte over bål hjemme i haven.

 Det år var skoleferien lige begyndt og en lang ferie lå for ude. Jeg havde besluttet mig for, at jeg ville prøve at spidstege en pattegris og havde talt med Hans Jørgen om muligheden for, om han ville tilvirke spyd og ”y-stykker” og hvad der ellers skulle bruges.

 Det ville han gerne. Vi mødtes da på gården hos hans svigerforældre og dér svejsede han de ting vi skulle bruge.                     

Jeg fandt så en passende pattegris. Slagtede den og fik den røget. Inviterede gæster til spisning. Fik skaffet brænde, vandrør og en halv tønde til at anbringe bålet i. Grisen blev stegt. Gæsterne kom og “åd og drak af karsken bælg” så næsten intet blev levnet.

Det var en god gris. Det var en god sammenkomst. Det var en succes –

Og så blev der ellers stegt pattegris – og sidenhen også ribbensteg, svinekamme, lam og andet som kunne fastgøres på et spid.

Gennem en årrække stegte jeg til fester, til store fødselsdage med op til firs gæster, ved bryllupper, svendegilder og mange andre former for spisende sammenkomster. Hvis efterspørgslen var til det, stod jeg end ikke tilbage for at ryge en gang ål eller foreller til forretten, samtidig med stegningen over bål. Rygeovne havde jeg to af, som svigersønnen havde lavet efter bestilte mål. Den ene kunne rumme 25 foreller eller ål. Den anden rummede 40.

Med tiden blev teknikken udviklet, forbedret og forfinet og jeg fik tilmed fremstillet specialdesignet værktøj i rustfrit stål.

 Nu er det nogle år siden jeg lagde aktiviteten på hylden. Har med tiden lært flere op og de har nu taget over.

 Kan endnu fornemme duften af sydende flæskesvær og simrende lam, med den helt specielle aroma af den unikke argentinske dressing, i næseborene…

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply