In Fra tiden i Strib

Salutering for Majestæten

Sophieodde Saluteringslaug

Ni tapre og erhvervsmæssigt veletablerede Stribske Landsoldater rekrutteret i Strib Handels- og Håndværkerforening har  i god tid taget opstilling ved det gamle færgested på Strib Nordstrand. Præcis sådan som de så ofte før har gjort – både her og dér og andre steder. En let brise stryger ind over kysten og landsoldaterne skutter sig i den lidt kølige nordenvind, mens de med opmærksomme blikke følger folks tilstrømning.

Godt og vel  ethundrede tilskuere har taget opstilling på stranden for at følge slagets gang og flere strømmer til.

Fotografer og Lokal TV er gået i stilling. Har hver især fundet en god udsigtsposition.

Oldermanden foretager en sidste mønstring. Der udveksles indbyrdes bemærkninger og landsoldaterne retter beslutsomt ryggen og hamrer taktfast hælene sammen og indtager retstilling.

Et par minutter i syv byder Saluteringslaugets oldermand velkommen til aftenens arrangement som har til formål at fejre Majestæten på hendes 70-års fødselsdag.

Præcis klokken 19.00 runger det første brag ud over bæltet mens Dannebrog uforfærdet blafrer i vinden. Det gi’r et sæt i tilskuerne da lyden forplanter sig i omgivelserne.  Et par sølvmåger flakser skræmte og lidt fornærmede ud over vandet.

Folk står tæt sammen denne kølige aften. Stærkt koncentrerede, opmærksomme og andægtige følger man slagets gang.

Efter en klar og tydelig kommando – FYR! – og med fem sekunders mellemrum, runger så yderligere 26 skud ud i æteren – alt imens krudtrøgen driver i tykke skyer ind over land og indhyller de tætliggende liebhavervillaer med strandudsigt.

… Folk gyser lidt ved tanken om, at det blot er godt og vel 160 år siden, at  Strib sidst blev bombarderet…

Efter sidste skud er der en lille kunstpause. En vittig sjæl blandt tilskuerne har kun talt til 26. Det tager ingen notits af.  Landsoldaterne vender front mod tilskuerne og antager igen retstilling med samlede ben og fødderne i “ti minutter i to-position”, præcis sådan som en rask, frejdig, veletableret og rundbuget landsoldat med begge fødder godt plantet i Den Danske Muld nu engang gør sådan noget.

Så takker saluteringslaugets oldermand for tilskuernes fremmøde og for deres bevågenhed og byder på 27 flasker champagne åbnet med den vedhængte sabel og sponsoreret af byens superslagter.

Den stedlige bager  har sponsoreret romkugler og andet godt til den søde tand og tilskuerne sender forventningsfulde blikke til herlighederne mens de tapre landsoldater svinger sablerne over de tynde flaskehalse.

Et sted ovre i hovedstaden sidder majestæten og fejrer fødselsdag.

You Might Also Like