I Fra tiden i Faaborg/ Sådan set

Pelsjæger

Min far var pelsjæger

– og var på sin vis uovertruffen god til at forarbejde skind efter naturmetoder han delvis selv havde udviklet. Den samlede proces med at flå dyret, rense skindet, spænde det ud for tørring og efterbehandle hår-siden, gennemførte han hver gang med stor omhu og gode resultater.  Processen tog sin tid og derhjemme stod ofte snesevis af skind spændt ud på specielle stativer.

Afhængig af sol, vind og luftfugtighed, flyttede han omhyggeligt rundt på de udspændte skind.

Den sidste finish med børstning og “frisering” af skindene var tydeligvis den del af hele processen hvor han viste sin største glæde ved resultaterne. Han ristede sand på en pande på komfuret. Det knitrende varme sand børstede han ind i pelsenes hår og fjernede derved resten af eventuelle luse -og loppeæg og andet skidt. Børstningen foregik altid i det fri.

Skind han sendte til auktion på Pelscentralen i København var alle udsøgte og tilstræbt fejlfrie. Det var for ham en æresag at tingene var i orden og at det var kvalitetsskind han fremsendte.

Hans jagtjournal fortæller:

En afregninger  fra Pelscentralen i København i året 1945 viser at 1 stk. katteskind blev betalt med 6 kroner og 50 øre.  1 stk. ilderskind løb helt op i 105 kroner. 2 stk. hermelinskind blev afregnet med 10 kroner pr. skind og 1. stk. ræveskind blev betalt med 31 kroner og 24 øre.

Et egernskind blev henlagt til næste auktion.

For denne ene forsendelse af skind fik han altså afregnet 162 kroner og 74 øre.

Andre tekster