1 I Fra tiden i Faaborg

Johannes

 

Så langt jeg husker tilbage i tiden, fik vi derhjemme jævnligt besøg af en af min fars ungdomsvenner fra hornetiden. Johannes var ikke den eneste af vores fars venner  ”fra fordums tid” som besøgte os, men han var ubetinget den vi børn alle fattede størst sympati for. Den som havde det mest vindende og elskelige væsen.

Johannes tryllede, han fortalte historier, var nærværende og gav sig god tid og så havde han rigelig af tålmodighed. Det hændte, at han lige tilfældigt havde en løs 25 øre i pengepungen.
Det skete også at han havde brød med til kaffen.

Når Johannes trådte ind ad døren derhjemme, fik han vi børns udelte opmærksomhed.

Efterhånden som vi børn blev lidt for store til at sidde på knæ, var der en mindre til at overtage pladsen.
Johannes havde otte børn som han ikke selv havde del i, men hvis opmærksomhed han nød godt af og åbenlyst elskede med stor fryd.

Der var noget asketisk ved Johannes.
Han røg ikke og drak stort set aldrig øl eller spiritus. Han bandede ikke og tog aldrig ukvemsord i sin mund og han hævede på intet tidspunkt stemmen eller for den sags skyld lod temperamentet løbe af med sig.

Johannes forivrede sig heller ikke på noget tidspunkt.  For ham var høflighed, ærbødighed og galanteri mere naturlige dyder i sig selv end forstillede og påtagede nødvendigheder.

Johannes var ungkarl og gartner – han blev aldrig gift og havde derfor rigelig med frihed i sin fritid. Synd for de børn han aldrig selv fik. De ville have elsket deres far og hans tålmodighed.

Som utallige andre havde Johannes i sit sydfynske hjemsogn et kaldenavn –eller rettere et øgenavn. Det var først mange år senere blev jeg bekendt med hans fulde navn og med at han hed Alfred Johannes Jensen og var født den 15. marts i 1917 i Horne.

Johannes pådrog sig sygdommen “Parkinson”. Et hospitalsophold med operation førte  komplikationer med sig og en nyrebækkeninfektion stødte til. Dette medførte at han ikke formåede at overvinde sygdomsforløbet.  Johannes døde på sygehuset søndag den 14. juni 1970 kl. 7 om aftenen. Hans eneste søskende, søsteren Karen Marie, sad hos ham. Johannes blev blot 53 år gammel…

Andre tekster

  • Poul Henning Jensen
    19. januar 2013 at 19:57

    Johannes hører til min Horne familie.
    Hidtil har jeg fundet hans søster.
    Jeg vil gerne bruge billedet.
    Har flere forbindelser til Vikkelsø- fam-
    Også på Vestermøllen, var den første kone født Vikkelø.
    Mvh Poul Henning Jensen