In Fra tiden i Faaborg

Mor til otte

… Født 1917 som den første i en søskendeflok på fem.

Opvokset i Adelgade og på Assensvej. Boede sidenhen i Horne,  i Vestergade, på Vester Mølle, på Kalekovej, Østerbrogade og på Peter Hansens Vej.

Gik i skole på Sundskolen og Mellem -og Realskolen.  Fik gode karakterer, ros og anerkendelse i skolen.

Tog en del livrednings -og langdistance svømmeprøver i åbent hav.

Slyngveninde med Marie.

Gennemførte flere sykurser og var ferm med nål og tråd og symaskine.

Konfirmeret 1931.

Var i huset hos Marie Nielsen og betjente ind imellem kunderne i samme Maries Nielsens kolonialforretning på Torvet.

Gift i 1937. Mor til otte børn.

Stolt, selvsikker, ukuelig, energisk, viljestærk og velorienteret. Følsom, sensitiv, indlevende, forstående og altfavnende.

Stod distancen ved gryder, potter, pander og bageovn. Ved vaskebaljen, strygebrættet, symaskinen, strikketøjet, lappegrejet og 2. verdenskrigs varemangel og rationeringer.

Håndterede ungernes børnesygdomme, forkølelser, kighoster, infektioner, ørepiner, skrabede knæ, forrevne lemmer og kærestesorger – med ophøjet ro og overblik.

Nulrede frosne fingre, tørrede snottede næser og uddelte ris, ros og opbyggelige tilrettevisninger.  Lyttede, vejledte og støttede med indsigt, udsyn, erfaring og fremsynethed.

Værnede hjemmet, og røgtede manden og børnene på fuld tid.  Var først oppe om morgenen og sidst i seng om aftenen. Holdt hus. Holdt af. Holdt om. Holdt skovlen under og hånden over. Holdt ord og Holdt ud.

Hjemmearbejdende i 20 år. Udearbejdende i efterfølgende 20 år. Gift i 48 år og enke i 18 år.

Fascineret af musik, billedkunst, teater, videnskab, historisk litteratur og kulturen som den udspilledes verden rundt. Betaget af livets facetter. Afklaret i livets store spørgsmål og uden religiøse anfægtelser. Så det store i det små og det nære i det fjerne.

Mor til 8. Bedstemor til 27 og oldemor dusinet fuldt. Familiens matriark…

Portræt af en mor.

You Might Also Like