6 In Fra tiden i Faaborg/ Slægt

Dagny og Alfred Vigelsø Hansen

dagnyalfred1937

Mine forældre

Dagny Agnethe Andersen og

Alfred Vigelsø Hansen

(Se Dagny’s anetavle) nr. 1

(Se Alfred’s anetavle) nr.1

 Alfred var Hornebo, født på Horne Østermølle. Han blev udlært murer, hos murermester Holm på Assensvej i Faaborg. Dagny var indfødt Faaborgenser og boede på Assensvejen sammen med sine forældre. Hun var beskæftiget delvis i forretning og i privaten hos Marie Nielsen på Torvet. Da både Alfred og Dagny, begge havde deres daglige gang i byen, var det nærliggende, at de to skulle træffe ind i hverandre.

 Dagny Agnethe Andersen og Alfred Vigelsø Hansen blev gift den 22. maj 1937 . Et par år tidligere havde de stiftet fælles bo i Horne.

Efter tiden i Horne flyttede de til Faaborg, hvor de bosatte dem i Smidts Gård i Vestergade. Senere boede de på Vestermølle på Odensevej og senere igen en kort periode på Kalekovej. Sommeren 1943 flyttede de til Østerbrogade.

 På deres 10 års bryllupsdag blev de, i 1947, fotograferet hjemme i baghaven på Østerbrogade.

De første 20 år af ægteskabet var Dagny hjemmearbejdende. Hun syede, stoppede, lappede, strikkede, vaskede, skurede, skrubbede, strøg, kokkererede, serverede, gjorde rent, ryddede op og passede og plejede gennem alle årene mand og børn i en hverdag, hvor moderne hjælpemidler i hjemmet endnu ikke havde vundet indpas i den grad, vi kender til nu om dage.

Mor og FarFørst i 1957 tog hun arbejde udenfor hjemmet.

Dagnys store interesser lå i de nære ting og i familiens ve og vel. Hun var levende optaget af, hvad der skete i verden omkring hende og var et vidende og forstandigt menneske, indsigtsfuld i sin vejledning og nænsom i sin tilrettevisning.

 Alfred arbejdede gennem alle årene med sit fag og var med til at bygge flere af byens nye bydele. Hans passion for jagt og fiskeri og for naturens mangfoldighed fulgte ham gennem hele livet. Han brugte megen fritid og opmærksomhed på sport og deltagelse i klubarbejde i den lokale idrætsforening. Selvom han var et udpræget konkurrencemenneske af fart -og vindertypen, samledes hans fysiske  udfoldelser sig dog fortrinsvis ved jagt, fiskeri og flugtskydning.

47 års ægteskab og 8 børn – tre piger og fem drenge – blev det til med tiden.

Da alle børn var sat i vej, rettede Alfred sin opmærksomhed på kunsten. Malerier blev hans store interesse. Med årene fik han opbygget en betragtelig samling, som i stort omfang illustrerede en afgrænset periode fra hans hjemegns tid og fra steder som havde stor betydning for ham.

 Nogle år efter Alfreds død i 1984 solgte Dagny huset på Østerbrogade og flyttede til en mindre bolig hvori hun residerede indtil sin død i 2003

 Den 10. maj 2009 var det 100 år siden Alfred blev født på Horne Østermølle. Samme år vil Dagny være fyldt 92.

You Might Also Like

 • Muntre Musikanter | ibmh's blog
  6. december 2009 at 11:08

  […] Hans Jørgen Bo Møller Hansen 16 år […]

 • Maren og Hans | ibmh's blog
  26. oktober 2009 at 08:25

  […] og Hans fik fem børn: Dagny Agnete f. 1917. Arne født 1921. Else Irene født 1923. Inge Alice født 1929 og Karen Marie født 1933. (opkaldt […]

 • Mølleren og Karen Cecilie | ibmh's blog
  10. oktober 2009 at 07:08

  […]                                                                                Alfred Vigelsø Hansen født 1909 […]

 • Silhuet | ibmh's blog
  9. oktober 2009 at 22:19

  […] Ved portrætterne skrev min bror Niels: Møller Niels Andreas Hansen portrætteret af Niels Møller Hansen. […]

 • Tidligt op | ibmh's blog
  9. oktober 2009 at 21:44

  […] uvilkårligt på fyringssæsonerne derhjemme. Altid var min mor den første, der var oppe om morgenen. Oftest til et koldt hus. Sikker som et vækkeur af bedste […]

 • Ib
  8. oktober 2009 at 08:25

  Vores far havde to børn fra et tidligere forhold. Lili Hansen f. 1931 og Max Møller Hansen f. 1934. Begge boede i Faaborg.