4 In Dagny Andersen's slægt/ Slægt

Maren og Hans Andersen

Min mormor og morfar

 (Se Dagny’s anetavle) nr. 2 & 3

 Min mormor, Maren Nielsine Nielsen Jensen, blev født den 25. spetember 1896 i Horne Sogn, Sallinge Herred, Svendborg Amt

Min morfar, Hans Andersen, blev født den 16. februar 1895 i Asnæs, Ods Herred, Holbæk Amt.

 Maren Nielsine Nielsen Jensen og Hans Andersen tjente begge på Herregården “Vognserup” ved Kundby på Sjælland, da de i 1916 traf hinanden og blev kærester.  Maren arbejdede i gårdens husholdning og Hans var karl på gården og var beskæftiget med at passe dyrene og arbejdet i  marken. Begge var de omkring de tyve år og begge var de fulde af livsmod og umiddelbare forventninger om fremtiden. Maren var fynbo og brød sig  ikke så meget om at blive på Sjælland, så da skiftedagen nærmede sig, besluttede hun sig for at tage tilbage til Fyn. moffer1Hans  havde ikke noget imod Fyn, så han tog med.

Hans var glad for at cykle og han cyklede gennem alle årene store afstande. Da han kom til Fyn og opdagede at der var så mange bakker, skulle han have udtrykt: “Her bliver jeg ikke med alle de bakker”.

I 1917 får Maren og Hans deres første barn, Dagny Agnethe. Maren og Hans gifter dem ikke straks. Deres indbyrdes forhold er lidt på en prøve, så Maren bor hjemme hos sine forældre, som på dette tidspunkt boede i Horne.

Blandt min farmors efterladenskaber var et lille brev hun havde skrevet 1919 til sin sin datter (min faster). Der stod: “Nu ser det ud til at Maren og Hans skal giftes”.  Så det var altså min faster som Hans var lidt engageret i umiddelbart inden han giftede sig med Maren.

Den 13. juli 1919 gifter  Maren og Hans sig i Horne Kirke.  Ved brylluppet var det Marens far, Møller Niels Nielsen Jensen og Marens moster “Dine’s”‘ mand, Husmand Jens Larsen, Vesterhæsinge, som var forlovere.

I sine unge år havde Maren boet henholdsvis i Faaborg og i Horne. I Faaborgtiden havde hun  taget private kurser i syning hos en syerske som dengang boede Sandegyde – nu hedder vejen Kildetoften. Sine færdigheder i syning brugte Maren sidenhen flittigt, både i sit arbejde og i hjemmet. I en lang årrække var hun ansat på systuen på Faaborg Sygehus og senere hos konfektionsfabrikken “Elbi”, der var ejet af Bingeli som havde sin virksomhed liggende ved havnen, overfor  slagteriet. Da Bingeli i begyndelsen af 1960’erne, flyttede konfektionsfabrikken til Odense, stoppede Maren med at være udearbejdende.

Maren og Hans boede, i deres unge år, forskellige steder i Faaborg. De boede på et tidspunkt i Adelgade nr. 30 oppe på kvisten. Siden flyttede de til Assensvej 10. Derefter til Assensvej 52.  Efter at Hans havde fået udbetalt en ulykkeserstatning, købte de så ejendommen Assensvej 18 og dér boede de resten af deres dage.

Hans arbejdede flere forskellige steder. bl.a. hos Jernbanen og på Faaborg Havn.

Den 6. januar 1931 bliver han ansat som løst beskæftiget arbejder hos Fyns Kommunale Telefonselskab under Liniemonterings- og Lagertjenesten i Faaborg. Den 1. februar 1936 får han ansættelsesbrev som telefonarbejder med tjenested i Faaborg og samme ansættelsesbrev nævner endvidere, at hans oprykningsanciennitet beregnes fra 1. maj 1933.  Den 1. januar 1947 bliver Hans forfremmet til overmontør og som sådan arbejder han i årene fremover. Den 12. november 1959 ansøger han om sin afsked med virkning ved udgangen af februar måned 1960. Da tid kom fratrådte Hans, 65 år gammel og efter 29 års tjeneste, sin stilling med en årlig tjenestemandspension på kr. 10.038,80.

Maren og Hans fik fem børn:

 1. Dagny Agnete f. 1917.
 2. Arne født 1921.
 3. Else Irene født 1923.
 4. Inge Alice født 1929
 5. Karen Marie født 1933.

På fotoet tilvenstre ses Maren og Hans 1924 med børnene Dagny 7 år, Arne 3 år og Else 1½ år.

Foto tilhøjre er taget 1937 i baghaven på Assensvej. Det sidste foto: “Gift i 65 år”

 moffer2

moffer3

marenoghans

You Might Also Like

 • Tre søstre | ibmh's blog
  6. december 2009 at 11:11

  […] var godt vejr den dag de tre søstre, Karen – Dagny  og Else, satte sig på bænken og for et kort øjeblik lod hvilen tage […]

 • Karen og Niels Nielsen Jensen | ibmh's blog
  13. november 2009 at 12:35

  […] Maren Nielsine Jensen f. 25.09.1896 i Bjerne […]

 • Ib
  26. oktober 2009 at 08:44

  I kirkebogen nævnes ingen barnefader. Da Hans blev døbt, var det pigen Boline Andersen af Aastofte, som bar barnet. Fadderne var: Smed Jens Henrik Larsen, Asnæs. Husejer Carl Nielsen og Ungkarl Jens Peder Christian Andersen. Begge af Tudse.

  Boline Andersen var en moster til dåbsbarnet (1873).
  Jens Peder Christian Andersen var en morbror til dåbsbarnet (1875).

 • Grethe
  25. oktober 2009 at 19:15

  Morfar har engang fortalt ,at hans far var en bagersvend der lige smuttede forbi.