I Sådan set

In vitis vitae

 

Zell am Mosel bød på “ophold, i hus, med rigelig plads  og udsigt til flodens strømmende vand” og der var  indkvartering i den gamle skole- og administrationsbygning ved flodens bred – just som bygningen stod genopført efter en brand i 1904 – med hal og 6 værelser på de 120 etage-kvadratmeters 2. sals beboelse og med 1.-parket-balkonudsigt til promenade og flod med sindigt flydende vand.

Strålende solskinsvejr, under et lyst blåt himmelhvælv, hyllede folk, fæ og indbyggere i en middelhavslignende atmosfære i et miljø “mit Strassen und Gassen und fiel ruhe” og flimrende varme og lune briser.
Ture til lands – til vands og til fods til diverse lokaliteter –  til steder og bjergskråningers vinmarker, der nærede den nok så velkendte drue med det latinske navn, Botrus –  gav både indsigt og udsyn og udfordrende højdeforskelle. Spisesteder bød sig til med gastronomiske specialiteten “serviert in lederhosen oder krinoliner” og vinbønder “mit und ohne moustache” stod klar med stedets “ypperligste druer”.

IMGP4394

IMGP4396

IMGP4409

Mørkningstime på terrassen. Små “nip” til hvidvine af bedste smag og ypperligste årgange bragte sind og smagsløg i stemning og manede minder og nostalgi til ihukommende  erindring.

IMGP4412

IMGP4405

Der blev iagttaget, besigtiget, målt, vejet, vurderet og følt på stof og der blev handlet og købslået på fremmed sprog. Der blev udvekslet klingende mønt og knitrende sedler i  europæisk valuta.
Kurser, vekselgebyrer og sammenlignelige priser blev endevendt og “husholdningens fælleskasse jævnligt revideret og ført ajour”.

Så var det vi fik øje på de unge nyligt podede vinstokke med deres spirer af nye skud  og grønne blade – just som var de forberedte til os alene. Vidste mon nogen på forhånd at vi kom ? En trykt information fortalte om vinstokken,  at …

Vitis vinifera MILLENNIUM er en kærneløs frugt-gul drue, der   betegnes som ”Årtusindenets kærneløse drue!”  sund, historisk, dekorativ og svamperesistent.
Vindruens latinske navn er Botrus og hører efter sigende til det sundeste livsmiddel. Den druebærende vinstok er en af menneskehedens ældste kulturplanter og er symbol på liv.
I vinen ligger måske sandheden, men: ” I væksten ligger livet” (på latin: In vitis vitae).

Ikke kun ærbødige tilhængere men også vinens venner og beundrere af middelhavsområdet og romantikkens have(kultur) vil ikke undvære denne plante. Vindruen forskønner enhver have!

 IMGP4424

Nu står “Vitis vinifera Millennium” i den fynske muld side om side med  Løvstikke, Basilikum, Persille, Purløg, Rosmarin, Timian, Perikum, Dild, Bonderoser og Sct. Hansurt og nyder godt af pasning og pleje og syngende fynsk tungemål.

Andre tekster