0 I Sådan set

Maries julekort

Der lå en lille papkasse med postkort på et loft. Adressaten var en Marie Jepsen som var død nogle år forinden. Husets nye ejer hentede kortene ned fra loftet og så dem igennem og tænkte: “Hvem var mon denne Marie Jepsen”?

Marie Jepsen blev født i Ammitsbøl i juni måned i år 1900. Seks uger senere blev hun døbt i Ødsted Kirke og da tid kom, blev hun i oktober måned 1914 konfirmeret, i den samme kirke som hun var blevet døbt. Blandt konfirmanderne var der dét år tretten piger. Maria var én af dem og hun fik skudsmålet mg for kristelig forståelse og mg for opførsel.
I Maries søskendeflok var de fire børn. Marie bliver født som nummer to af de fire og hun var eneste pige. Efter afsluttet skolegang kom hun ud at tjene og hendes første plads var hos gårdmand Jens Hansen i Rugsted ved Vejle.billede21917
Den 24. december 1914 – samme år som hun havde forladt skolen og var kommet ud at tjene – modtager Marie et julekort fra sin moster, der sender hende en hilsen fra sig selv og fra Marie’s lillebror, Johannes. På den tid er ordvekslingen i korrespondancen tydelig præget af folks opfattelse af den megen ufred i verden og af 1. verdenskrigs udbrud.
16 og 17 år gammel opholder Marie sig hjemme i Ammitsbøl hos faderen og som 20 årig er hun på højskoleophold i Roskilde. Senere samme år – i 1920 – tjener hun hos en Købmand i Bække. Året efter – på sin 21. års fødselsdag – får hun fødselsdagskort fra broderen Johannes og på kortets adresse ser vi, at Marie på det tidspunkt tjener på Andelsmejeriet “Duebjerg” ved Sorø.
Af et kort sendt til Marie i 1923 læser vi, at Marie tjener på herregården “Brolykke” ved Kerteminde på Fyn. På den tid skriver hun sammen med en veninde som tjener hos en landbrugslærer på Korinth Landbrugsskole ved Brahetrolleborg, ligeledes på Fyn.
Marie synes alle dage, at have været  et udadvendt ordensmenneske som tog godt vare på sine ting. I småtingsafdelingen gemte hun til eksempel livet igennem alle sine postkort og hun opbevarede dem lunt og godt og forsvarligt. Hendes seneste kort havde hun på dekorativ vis stående i en glasskål på skænken eller sofabordet. Så kunne kortene frit læses og motiverne studeres af hendes besøgende. Marie´s  gemmer af kort viser, at hun billede11914både skrev og modtog en del post.
På sine ældre dage flytter Marie til Ødsted, hvor hun har købt et mindre rækkehus. Alle hendes postkort ender på loftet i huset og dér bliver de fundet ved årtusindskiftet af husets nye ejer.

Blandt Maries julekort, sirligt gemt væk i en papkasse, var de her viste kort. Kortene ses frankeret med  3 og 5-øres frimærker og med tidens julemærker. Et af frimærkerne (fra 1926) er et 8 øres mærke som tilsyneladende er “sat ned i pris”, da tallet 8 er overstemplet med tallet 7.

Maries forældre, Boelsmand Jeppe Madsen Jepsen og Ane Margrethe Kristensen, var blevet gift i april måned 1897 i Ødsted Kirke. De var da henholdsvis 27 og 21 år. Efter vielsen havde de bosat dem i Ammitsbøl, hvor Jeppe drev en landejendom.
Maries mor dør i juli måned 1915, blot 39 år gammel. At der kun var fire børn i søskendeflokken sammenholdt med moderens tidlige død, kunne tyde på, at moderen har været syg over en årrække. Ved folketællingen 1916 for Ammitsbøl ses en husbestyrerinde tilknyttet hjemmet og boende i husstanden sammen med faderen og Maries to yngre brødre. Faderen står i tællingen optegnet som enkemand. Han dør 79 år gammel i 1948.

Maries eksistens fik vi kendskab til fordi den nye ejer af hendes hus ved årtusindskiftet fandt en papkasse henstillet på loftet – indeholdende Maries samling af prospekt- og julekort.
Et af Maries familiemedlemmer, som boede i nærheden, var ikke interesseret i at overtage de mange kort. Nu er kortene kommet videre til samlere. Jeg overtog blot 31 af dem. De har givet inspiration til denne tekst.

Andre tekster

Ingen kommentarer

Svar