1 In Fra tiden i Faaborg

Bagerens brændestak

Bageren på Assensvej var i mange år nærmeste nabo til min mormor og morfar. Han  havde forretning i gadeplan og bolig på førstesalen. Min mormor og morfar boede både nede og oppe i deres hus.

Husene var bygget sammen og parcellerne var temmelig smalle med lange baghaver som strakte sig bagud mod jernbanelinjen Faaborg – Brobyværk. I baggårdene var bygget baghus med vaskerum, opbevaringsrum til brændsel, et  hughus og et toilet.  

En mandshøj mur adskilte udsynet mellem baggårdene.

Hvorvidt bageren brugte brændselsolie til at opvarme hans bageovne med, kendte jeg dengang ikke noget til, men bagerens kæmpestore brændestakke husker jeg med al tydelighed. Husker den karakteristiske lyd af træ mod træ, når det blev stablet og  så den der specielle tørre duft af  frisk træ som kildrer i næsen.

Bagerens brændestak ragede højt op over muren og man kunne ikke undgå at bemærke dens eksistens. Med tiden svandt den så ind, så den ikke længere ragede så højt op.  Bag baghuset lå en endnu større brændestak og det er den, som ses på billedet i baggrunden. Egentlig har jeg nok ikke dengang tænkt så meget over brændestakkene udover, at jeg syntes de var kæmpestore og at bageren arbejdede med dem i lang tid.

mormoralle

Situationen på billedet erindrer jeg svagt og mener, at tidspunktet var den 25. september 1946- min mormors 52 års fødselsdag.

Når vi besøgte vores mormor, så syntes jeg altid hun var så flittig med redekammen. Hver gang vi blev fotograferet, så skulle lokkerne sidde pænt. Da dette foto blev taget var lejlighedsfriseringen da heller ingen undtagelse. Ser man godt efter, så friserede hun skilning på os drenge i højre side. Ingen af os har siden haft skilning i denne side.

På fotoet: 5 søskende og deres mormor, september 1946.  Bagest: Ruth 11 år. Forrest fra venstre: Vores mormor 52 år. Ib 2½ år, Per 5 år, Niels 8 år, Ejnar 10 år.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Ib
    8. oktober 2009 at 09:34

    Bageren hed Klitgård.

  • Leave a Reply