I Ikke kategoriseret

Hvor du dog ligner !

Enhver generation smiler overbærende ad forældrene, ler ad bedsteforældrene og beundrer oldeforældrene.

Sådan omtrent har en kendt engelsk  forfatter engang udtalt.

Da forfatterkollegaen Mark Twain, var 14 år gammel opfattede han sine forældre som direkte uvidende og havde svært ved at holde dem ud, men da han blev 21 undrede han sig såre over, hvor meget de havde lært på 7 år.

Det hævdes at forældre til begavede børn tror på arvelighedsteorien.

At det var Gud som gav os nødderne, men undlod at knække dem for os, vil nogle nikke genkendende til og at æblet ikke falder langt fra stammen synes periodevis at virke uretfærdigt på de unge og uforståeligt på forældrene, men helt naturligt for bedsteforældrene.

Gennem tiderne er fænomenerne “arv og miljø” blevet studeret gennemgående ud fra de til enhver tids herskende ideologier, værdinormer, viden og tankesæt og hvad der den ene dag kan være god latin på bjerget, er ofte den næste dag gammeldags, forældet og “fimset”.

Udtrykket  “Hvor du dog ligner”. Kan virke både spændende, bekræftende, identificerende og antyde tilhørsforhold. Men kan også virke  svært anstødeligt, krænkende og styrende – hvem gider dog ligne andre end sig selv.

Måske har det noget med alder og tid at gøre.

Piet Hein sagde: “Hvis du vidste hvad du ved, når dit livslys er brændt ned, så var meget mindre drøjt, mens det endnu brændte højt.  Og – det er vel dét, som nogle omskriver til “Set i bagklogskabens klare lys”.  Eller – “havde jeg vidst hvad jeg ved, så havde det ikke været nødvendigt at have nogen til at fortælle mig, at jeg godt ved, at jeg ikke vidste, hvad jeg ved”.

Hvad enten man står midt i det hele, eller betragter omstændighederne sådan lidt fra sidelinjen eller fra alderens højderyg, så kan man anskue, at alt det nye finder genkendeligt genskin i alt det det gamle. Genbrugsværdien skifter karakter og får ny validitet og karat og selv om man skuer tilbage til, “da det gamle var nyt”, og fornyer det gamles  aktualitet så er der i bund og grund ikke er noget nyt under solen i den omstændighed.

Min købmand derhjemme på vejen, han handlede med “genbrugsting” og annoncerede i sit forretningsvindue: “Køb nyt i brugt”.

Andre tekster