I Fra før min tid/ Sådan set

Nyborgs far

”Drengen på billedet er Nyborgs far”.

Underforstået den dreng som står bag pigen på slæden.  Den bemærkning kom næsten prompte, når talen derhjemme faldt på Peter Hansens maleri: På isen bag byen. Malet i 1901. (Statens Museum for Kunst).

 Ingen i huset var dengang i tvivl om hvem Nyborg var. Oprindelig hed familien Jørgensen, men forældrene tog i 1905 navneændring til Nyborg.

Nyborg – hvis borgerlige navn var Magnus Nyborg – blev født 1912 i Faaborg på et tidspunkt hvor familien boede i Hospitalstræde. Som voksen blev Magnus Nyborg ”byens trommeslager” og var som sådan hyret til at gå rundt i byens gader for at udråbe de handlendes annonceringer eller bekendtgøre forskellige arrangementer og begivenheder.

Gående gennem byens gader og stræder serverede Magnus Nyborg de selvsamme enkle og enerverende trommehvirvler igen og igen. Stoppede op og udråbte i alle retninger med høj og tydelig stemme sine annonceringer.

 Jeg husker ikke hvad han ellers var beskæftiget med. Men i min barndom op gennem 1940’erne og 50’erne, var han kendt af alle og nærmest en institution. Han var jo byens trommeslager. Jeg mindes iøvrigt, at han ind imellem blev afløst af en som hed Gunnar Temmesen og som dengang boede i Grønnegade.

”Drengen på slæden med pigen er Nyborgs far og pigen er farens lillesøster” fortalte mine forældre igen og igen.

 Børnene på slæden i forreste højre side af maleriet er altså Frederik Magnus Nyborg og Emilie Henrikka Nyborg født sidst på året henholdsvis 1886 og 1892. Ved dåben fik de efternavnet Jørgensen, men så var det, at forældrene tog navneændring til Nyborg.

Børnenes forældre var Sømand og fisker Carl Jørgensen født 18. februar 1852 i Kalundborg og hustru Maren Johansen født i Davinde ved Odense den 21. august 1851. Gift i Faaborg Kirke den 15. januar 1884. Hun var enke efter en Andreas Poulsen fra Ulkebølle på Als og bragte to børn med sig ind i sit nye ægteskab.

 Drengen på maleriet, Frederik Magnus Nyborg giftede sig som voksen med Cathrine og sammen fik de fire børn – Carl Frederik, Magnus, Mary og Aage.

Det var barn nr. to Magnus Nyborg som var trommeslager i Faaborg og det er hans far som står på slæden sammen med sin lillesøster sådan som de i 1901 blev malet af Fynbomaleren Peter Hansen.

Børnene havde iøvrigt ikke langt hjem. De bode i et smalt stræde lige bag kirken.

På billedet ses Magnus Nyborg i Hospitalstræde. For små to hundrede år siden hed gaden Nellikestræde.

Andre tekster