Ellis og Ib´s slægter og aner

Ellis og jeg har anefald i slægten. For godt og vel 300 år siden var der personer i hver vores respektive slægter som krydsede hverandres spor og som indgik ægteskab og fik børn og efterkommere.


Billede


Her på siden vises ikke personhistorier og der vises eller oplyses ikke persondata på nulevende personer - det sidste jævnfør Registerloven.

For personer som levede for længe siden og som i kraft af tidsafstanden ikke er underlagt registerloven, gælder den frie ret til at fortælle og berette om deres liv, leben og om de af deres forekommende hverdagssysler som vi kender til.

Til eksempel er personen med paryk, sølvknapper og kalvekrøs på brystet - i midten af billedet - Skomagermester og Feldbereder Jürgen Daniel Guhl som havde sin gang på jorden i årene 1720 - 1812 og som sås i Faaborgs bybillede i årene 1740 - 1812. Præcis hvornår Jürgen Daniel Guhl kom her til landet, ved vi ikke meget om. Noget tyder dog på, at der kan trækkes linjer til Steckborn ved grænsen til Schweiz.
Jürgen Daniel Guhl og Cathrine Rasmusdatter Braad blev trolovet i april måned 1756 i Faaborg kirke og måneden efter blev de ægteviet i selvsamme kirke. Efter vielsen bosatte de sig i Sundstræde - som er den nuværende Grønnegade. I året 1771 køber Jürgen Daniel og Cathrine tre parceller i den nederste del af Østergade i Faaborg af en lokal murermester. I skødet fra handelen får vi indblik i stedets og bygningernes udseende med en beskrivelse af, at der for enden af parcellerne mod syd var strandbred og at Jürgen Daniel og Cathrine financierede deres handel via et supplerende lån på 100 rigsdalere fra en velhavende gårdmand i Haastrup og vi får indsigt i hvilken rente og hvor lang en løbetid lånet havde. Jürgen Daniel Guhl og hans hustru Cathrine Rasmusdatter Braad (1729 - 1793), der var datter af den lokale pottemager, lod sig portrættere af den lokale velansete i Faaborg fødte kunstner, Søren Læssoe Lange, som var dekoreret og påskønnet af kongen for sin kunst.
I slægten findes fortsat Guhl'ernes tuschtegnede portrætter samt noget nedarvet sølvtøj, bestik og hovedvandsæg og slige andre sager.

I alt tre personer med navnet Jürgen Daniel Guhl kender vi til. Blot ham som her er nævnt som skomagermester og Feldbereder nåede at blive voksen. De to andre døde meget tidligt som børn. Èn var ikke levedygtig og døde som spæd, en anden - som var et barnebarn af den første Guhl - overlevede ikke sine børnesygdomme. Han blev blot 7 år.

Om navnet Braad ved vi, at det blev afledt af, at Cathrine Rasmusdatter og hendes familie boede ved bråddet , just dér hvor bølgerne brækkede inden de ramte kysten ved fjorden.

Skulle du finde anledning til kommentarer eller relevante tilføjelser, så er du velkommen til at kontakte mig pr. email. Siden opdateres med jævne mellemrum.
Indholdsfortegnelse

punkttegn  Anetavle for Ib Møller Hansen
punkttegn  Efternavneliste
punkttegn  Navneindeks
punkttegn  Kilder (bibliografi)

Kontaktinformation

Email Send email til ib@ibmh.dk
Send brev til:
Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 12 Maj 2018 med Legacy 8.0 fra Millennia