1 In Dagny Andersen's slægt/ Slægt

Mads og Stine Knold

To af mine 16 tipoldeforældre var –

 Mads Andersen og

Marie Kirstine Pedersen

 (Se Dagny’s anetavle nr. 14 – 15)

 Mads Andersen blev født den 2. juni 1827  i Bjerne og han blev døbt en uges tid senere i Horne Kirke. Forældrene, Anders Andersen og hustru Johanne Mortensdatter, var gårdfolk i Bjerne og havde gården Højenlyst i fæste.

Mads Andersens far, Anders Andersen havde fået gården i fæste efter sin far og havde ved indfæstningen betalt 500 rigsdalere. Gården brændte og ved nyopførelsen blev den flyttet ud på lodden uden for landsbyen. Stuehuset lå lige overfor “Villavisciosa” i Bjerne. Anders Andersen døde i 1834, 52 år gammel og hans hustru fik lov at sidde i uskiftet bo. Hun døde den 17.  juni 1863.

Otte år efter faderens død, blev Mads Andersen konfirmeret og fik ved den lejlighed et meget fint skudsmål for gode kundskaber og god opførsel. Som den yngste i en søskendeflok på otte børn, har Mads også hjulpet til med de daglige gøremål derhjemme på gården. Senere tog han dog anden beskæftigelse. Det er fortalt, at Mads oprindelig var væver. Hvorvidt hans valg af denne beskæftigelse har været inspireret af, at en stor del af hans slægt fra Ollerup var vævere, skal være usagt.

 Marie Kirstine Pedersen blev født den 29. juni 1839. Hun blev døbt den 7. juli s.å. i Horne Kirke. Hendes forældre var Gårdfæster på Kappelshøjgård i Bjerne, Peder Jensen og hustru Karen Larsdatter. Marie Kirstine var den yngste af de tre børn, der var i søskendeflokken.

 Mads Andersen og Marie Kirstine Pedersen, på henholdsvis 35 og 23 år, giftede dem den 4. juli 1862 i Horne Kirke. Forloverne var gårdmand Hans Andersen Knold og Gårdmand Jens Nielsen. Begge af Bjerne.

 Inger Bruun Ny Stenderup har fortalt –

stineshus Mads Andersen og Marie Kirstine Pedersen (kaldet Stine Knold) boede i et lille kønt hus i Horne Nørreballe (nu Perlestræde). Det bestod af en lille forstue. En stue hvori der stod et bornholmerur, et bord og fire stole. I soveværelset seng og dragkiste. “Stine Knold” havde rødternede dynebetræk og sengebånd. Marie Kirstine var førskolelærerinde og underviste børnene  i læsning og skrivning i et års tid  inden skolegangen. Til denne beskæftigelse var hun udset af sogneforstanderskabet.

De første år Inger og Christian Bruun boede i Ny Stenderup, kom “Stine Knold” altid gående dertil, når der skulle slagtes eller brygges. Til slagtningen havde hun plukket pølsepinde, som blev skrabet og tørret for senere at blive stukket i enderne på de forskellige pølser, der blev lavet ved slagtningen. Hun lærte Inger at læse og skrive og strikke, og Inger slap ikke ud før det var lært, som skulle læres. Hjemme i Nørreballe var hun lærer for børnene i omegnen et års tid, før de skulle i skole. Mads Andersen (Mads Knold), var en lystig fyr.

 Mads Andersen (Knold) gik på arbejde fra Nørreballe til Knold hver dag. Gården han arbejdede på hed Kappelshøjgård. Mads’ hustru, Marie Kirstine Pedersen – kaldet “Stine Knold” var af familien på Kappelshøjgård…

Mads Andersen og Marie Kirstine Pedersen havde to børn:

  1. Karen Andersen f. 28. september 1862
  2. Anders Andersen f. 4. marts 1867

 Mads var en lystig og fornøjelig fyr med et roligt og stille temperament. Det er fortalt, at han havde et stort prægtigt rødt hår og at han havde et godt tag på børn. Der findes kun få fotos af Mads. Han ville efter sigende ikke fotograferes – det syntes han var noget pjat.

 Navnet Knold kom af, at man ofte kaldte folk hvad de lavede, eller hvor de kom fra, så vidste man hvem de var og hvor de hørte hjemme.

Mads modtog en fortjenstmedalje og sølvkorset.

 Mads Andersen døde den 4. juni 1910 af apoplexi, under et besøg hos noget familie. Han blev 83 år.

 Marie Kirstine Pedersen døde den 5. september 1924. Hun blev begravet på Horne Kirkegård fem dage senere. ”Stine Knold” blev 85 år.stineknold4gen

Foto øverst tilhøjre:  Marie Kirstine Pedersen kaldet Stine Knold (måske er dette foto taget samtidig med oldebarnets dåbsfoto den 19. januar 1911).

Foto tilvenstre: Huset som Mads og Stine Knold beboede i Horne Nørreballe. Stedet fik senere navnet Perlestræde.

Foto nederst tilhøjre: Fire generationer 1911: Marie Kirstine Pedersen (72 år) siddende med nydøbt oldebarn, Edith, på skødet. Tilvenstre  Marie Kirstines datter, Karen Andersen (49 år). Stående Karen Andersens datter, Anna Martine (23 år).

Anna Martine og hendes mand Telefonmontør Niels Jensen boede i mange år på Østerbrogade 69 i Faaborg – Over for Voigt’s Minde.

You Might Also Like

  • Karen og Niels Nielsen Jensen | ibmh's blog
    13. november 2009 at 13:11

    […] året efter blev hun båret til dåben af Johanne Nielsdatter Præstekjær. Karens forældre var Mads Andersen og Marie Kirstine Pedersen som boede i Horne Nørreballe (Perlestræde) og som blev kaldt […]