I Sådan set

Der gik køer på marken

Dér hvor jeg bor nu henlå for 40 år siden de frodigste grønne marker med græssende køer af racen Rød Dansk Malkerace.
Så fik vi kommunesammenlægning og parcelhuskuller og så tog fanden fat og udstykkede og matrikulerede den gode landbrugsjord i almenvældets interesse.
Der blev gravet ud, gravet af, gravet op og gravet ned.
Planer for planering fyldte landmåleres, ingeniørers og entreprenørers opmærksomhed og profan profittænkning blev almindelig god latin på bjerget.
Så blev der lavet veje, vænger og stisystemer og anlagt friarealer til rekreation og råderum. Der blev oprettet deklaration og bestemmelser til demokratisk forvaltning hvor byråd havde påtaleretten.  Køberne af de små jordlodder blev pålagt medlemskab af parnasset og så blev der handlet, bygget og flyttet ind og anlagt pryd-, køkken- og prestigehaver og plantet hække og pisset territorier af. Det var dengang man målte hverandre i hvor store prioriteter man havde belemret sig selv med og om man havde tilbygget garage, carport eller cykelskur. Det var dengang man kunne konsultere sit pengeinstitut med en ubetydelig forespørgsel og så komme ud derfra med et påduttet overflødighedslån. Dengang fandtes ingen navn for overflodens hovmod. Alt kunne sælges og alt kunne købes. Så lavede pengeinstitutterne betalingsordninger, budgetkonti og kassekreditter og blev flittige til at sælge “produkter”.

 Nu er hele gøgemøget så gjort til ren underholdning i det nationale tv under navnet ”Luxusfælden” og kreativiteten lader sig ikke tæmme.
Nu er tiderne skiftet, hovmodet står for fald og regningen skal betales. Nu er enhver blevet sin egen lykkes smed – eller måske liberalist.
Nu kan man så sidde derhjemme foran ”fjerneren” og godter sig over,  at ”det er da godt at det ikke er os, der sidder så stramt i det, lille mor”.

Andre tekster