I Sådan set

På Odden

Just dér hvor den 15 kilometer lange halvø, Sjælland Odde, tager sin begyndelse ligger et lille landsted helt ude ved vandet.

Dér har det ligget i utallige år og længe før Oddenvejen blev travlt befærdet og sidenhen asfalteret.

Familie efter familie har på dette sted i århundreder ved flid og møje dyrket  stedets jord og har sideløbende suppleret de løbende indkomster ved fiskeri – præcis sådan som jordbrugere ved kyststrækninger gennem tiderne overalt i landet har gjort siden agerbrugets opståen.

I nyere tid overtog Rasmussen stedet efter forældrene. Forinden var en stor del af ejendommens tilliggende jord dog solgt fra til en favorabel pris og sidenhen udstykket til  de nok så eftertragtede sommerhusegrunde.

Nu er den lille ejendom med stor flid, mange påholdende arbejdstimer og med ærbødig respekt for bygninger, miljø og beliggenhed, blevet restaureret. Der er bygget om, indrettet og ændret og der er anlagt idyllisk have med frugttræer og med frodigt voksende farverige vækster, med udekøkken, hængekøje og med græsplæne.

En rislende bæk med vandplanter, græskarper og guldfisk flyder stilfærdigt langs havens ene side. Fra en stenbænk af Gotlandsk Granit er der frit udsyn over hele haven og på den anden side bækken ses en voliere med smukt syngende Canary Birds og brune og sølvfarvede kinesiske dværgvagtler.

Havens udekøkken vidner om friluftliv, rekreation og kulinariske udendørskokkerier. 

Rasmussens er selvforsynende. Lever i pagt med stedet, med naturen, med deres dyrehold og med livets puls. Her går ingen forgæves. Her trives åbenlys gæstfrihed, åbne sind og imødekommende livsindstillinger med vel afbalancerede værdinormer som tager sit afsæt i ukomplicerede livssyn.

Hos Rasmussens er varmekilden træ. Fyrre rummeter årligt. Et brændeskur med fire sektioner giver god mulighed for tørring og skaber læ for regnen. Brændet er stablet omhyggeligt og med omtanke. I den yderste sektion mod vest er indlagt to hule træstammer som danner indgang til hver sin rummelige bolig til ejendommens to gårdhunde. 

Hundene elsker med al tydelighed deres boliger.

Ingen er i tvivl om, at hos Rasmussens kærer man sig om dyrene – Rasmussens ved, hvad der er godt og vederkvægende for folk og fæ.

Vi var en fire stykker som nød godt af Rasmussens gæstfrihed, nærvær og åbne sind  i Weekenden. Det sætter vi stor pris på.

Andre tekster