In Guhl/ Slægt

Rasmus Jørgen Guhl

Det femte fælles barn i Jørgen Daniel Guhl og Cathrine Rasmusdatter Braads børneflok blev en dreng. Han blev født i hjemmet den 9. oktober 1766 klokken tre om natten og straks efter fødslen hjemmedøbt af jordemoderen og navngivet Rasmus Jørgen. Tre dage senere blev han fremstillet i kirken og båret af Madam Gyrths. Jomfru Mølmark stod ved siden.  Fadderne var Monsr.  Siersted, Christen Hansen Errebo og Skipper Rasmus Rasmussen, Dyreborg.

Rasmus Jørgen Guhl er ikke  set blandt  konfirmanderne i Faaborg i perioden fra 1780 og frem.

Det lå i kortene, at Rasmus Jørgen blev skomager ligesom faderen var skomager og andre i familien var det. Han kom i lære hos én af Faaborg by’s skomagermestre, en  Christian Braacher i Klostergade,  og ved folketællingen 1787 for Faaborg by ses Rasmus Jørgen ansat som skomagersvend hos nævnte skomagermester, der  på det tidspunkt  havde tre svende og en lærling i sit brød.

Ved folketællingerne ses han optegnet som Rasmus Jørgensen Guhl, men ved hans dåbsnotat i kirkebogen, er han optegnet som Rasmus Jørgen søn af skomager Jørgen Daniel Guhl og Cathrine Rasmusdatter. Rasmus Jørgen synes da at være opkaldt efter morfaderen.

Ved den efterfølgende folketælling, der blev talt for Faaborg by i 1801, ses den 35 årige ugifte Rasmus Jørgen(sen) Guhl  ansat hos en skomagermester ved navn Henrik Hansen i Østergade i Faaborg by.

I folketællingerne 1787 og 1801 finder vi  Rasmus Jørgen Guhl og en Rasmus Johansen Guhl – begge skomagere, halvbrødre og 18 år i aldersforskel. Sidst nævnte var en dreng som fulgte med da Cathrine Rasmusdatter Braad og Jørgen Daniel Guhl i maj måned 1756 giftede sig i Faaborg kirke.  Cathrine Rasmusdatter Braad havde altså en 8 årig søn, født 2. juli 1748,  med sig ind i ægteskabet. Drengens far, Johan Jensen, menes at havde været soldat og formodedes død i tjenesten. Om drengens far vides pt. intet.

Tekst undervejs…

You Might Also Like