En januardag i 2001

En januardag for godt og vel 17 år siden, sad vi samlet om spisebordet derhjemme ved vores mødrende ophav. Vores mor havde på den tid solgt huset på Østerbrogade og boede nu i en pensionistbolig på Peter Hansensvej.
En af os havde fødselsdag den dag og den begivenhed havde fødselaren ikke noget egentligt ønske om, at skulle markere. Vi mødtes så bare sådan lidt på uformelt vis for en passiar om løst og fast og om vore mange meritter fra vores fælles opvækst i Faaborg og om den svundne tid som på umærkelig vis nu var gået over i historien, og selvfølgelig var der så også lige fødseldagsgaver på programmet.
Just som vi sidder dér, ihukommer vi Møllerens silhuet på væggen som blev klippet en sommermarkedsdag i 1910, blot fire år før han døde af blindtarmsbetændelse. Vi iagttager de otte små runde portrætbilleder hvoraf Guhl’ernes var tegnet sidst i 1700-tallet af Faaborgkunstneren, Søren Læssøe Lange.
Vi iagttager malerierne som vores far gennem en lang årrække meget målrettet og med stor fryd og fornøjelse samlede.
Vi snakker om vores mors højt skattede antikviteter, om hendes passion for frimærker og om Karen Guhl´s klokkestreng fra 1813, syet da Karen boede hjemme hos sine forældre Skomagermester Hans Jørgen og Dorthea Cathrine Guhl i Østergade.

Hvor var vi i grunden gode til at snakke om vore fælles oplevelser. Meget var der også at huske på  og ikke mindst at skønne på i tider med ufred i verden, vareknaphed, rationeringer og godernes lidt besynderlige fordeling og bytteri med ditten for datten og med  med rationeringsmærkers mellemkomst, i en tid hvor kaffe, sukker og smør var i høj kurs og hvor man stod i kø for at købe flæsk – den type flæsk som nu om dage er genstand for nutidsmenneskets fedtforskrækkelse.
Når vi derhjemme fik stegt flæsk og persillesovs – så var der tale om stegt flæsk og ikke som nu, hvor man voldsteger et stykke stribeflæsk som hverken har med fedt eller flæsk at gøre.

Den lille akvarel på væggen mellem Per og Jeg forestiller et pumpehus i Horne. I pumpehuset stod tidens hestetrukne brandudrykningskøretøj.

4drenge2_20170702_0001
4drenge3_20170702_0001
4drenge1_20170702_0001
Dette indlæg blev udgivet i Sådan set. Bogmærk permalinket.